Românii au fost interesați în 2023 mai ales de acțiunile Tesla (TSLA), pe bursele americane, și de acțiunile Nordea Bank Abp (NDA), pe piețele europene, suma medie alocată tranzacționării de acțiuni fiind de 1.640 de euro/utilizator, potrivit unui studiu Revolut.
Utilizatorii români ai Revolut s-au situat printre cei mai entuziaști investitori europeni, după numărul de clienți ai produselor de investiții, iar portofoliul mediu/ client a atins suma de 1.640 euro, în timp ce media per utilizator, la nivelul SEE, a fost de 1.827 euro. Pe piața locală, cea mai mare sumă medie investită a fost înregistrată în rândul segmentului de vârstă 45-54 de ani, atingând 3.145 euro/client.
O abordare diferită a produselor investiționale propuse de Revolut s-a remarcat și în funcție de sex – bărbații s-au dovedit a fi investitori individuali mai entuziaști decât femeile, atât în privința frecvenței investițiilor, cât și a sumelor. Un utilizator român a investit de aproape două ori și jumătate mai mulți bani decât o investitoare – 1.980 euro în medie/ client față de 840 euro/ clientă.
În rândul clienților din SEE, cele mai tranzacționate acțiuni de pe bursele americane au fost cele ale producătorului de vehicule electrice Tesla (TSLA), urmate de cele ale companiei de transporturi spațiale Momentus (MNTS) și ale companiei auto chinezești NIO (NIO). Printre acțiunile europene preferate de clienții Revolut s-au numărat cele ale producătorului olandez de bere Anheuser-Busch (1NBA), urmat de gigantul german din industria auto Volkswagen (VOW3) și compania olandeză de plăți electronice Adyen (1N8).
La fel ca majoritatea europenilor, românii au preferat să adauge în portofoliile lor investiționale acțiunile companiei americane Tesla (TSLA), precum și pe cele ale producătorului de vehicule electrice NIO (NIO) și și-au diversificat portofoliile cu acțiunile companiei de divertisment AMC (AMC). În privința preferințelor pentru acțiunile europene, pe primul loc în top s-a situat compania finlandeză Nordea Bank (04Q), iar top trei acțiuni preferate a fost completat de banca olandeză ABN AMRO Group N.V. (AB2) și de compania germană de tehnologie optică Jenoptik AG (JEN).
Pentru cei care sunt interesați de produsele investiționale diversificate și cu eficiență ridicată, anul trecut, Revolut a introdus fondurile deschise tranzacționate la bursă (ETF), care oferă accesul la portofolii diverse compuse din acțiuni și obligațiuni. Cu investițiile în ETF-uri este mai ușor de gestionat riscul și clienții reduc timpul alocat documentării și căutării celor mai atractive plasamente. Pentru a avea un comportament constant de investitor și pentru a reduce impactul volatilității prețului pe termen scurt, Revolut a adăugat opțiunea „Cumpără recurent” care le permite clienților să cumpere acțiunile dorite cu o anumită frecvență, la un anumit moment. ETF-urile preferate de clienții români în 2023 au fost Vanguard S&P 500 (VUSA), Xtrackers Global Inflation-Linked Bond ETF (XGIN) și iShares Treasury Bond 7-10yr (Dist.) ETF (IBB1).